WBSO

Naam
Wet Bevordering Speur-en ontwikkelingswerk (WBSO)

Thema 
Sportactiviteiten, innovatie en ontwikkeling
 
Doelstelling
Met de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) kunnen loonkosten voor speur- en ontwikkelingswerk (S&O) worden verlaagd. De WBSO is bedoeld voor iedere ondernemer in Nederland die R&D verricht. U vermindert eenvoudig de afdracht van loonheffing over de loonkosten.
 
Voorwaarden
De WBSO is bedoeld voor innoverende ondernemers in Nederland, van zelfstandige tot midden- en kleinbedrijf tot multinational, van starter tot familiebedrijf. Het maakt niet uit hoe groot uw onderneming is of in welke bedrijfssector. Ook kennisinstellingen kunnen, indien zij projecten voor een onderneming uitvoeren, in aanmerking komen. Voorwaarde is dat u S&O verricht.
 
Relevantie 
De regeling is geschikt voor Innovatie sportprojecten waarin onderzoekscomponenten zitten. Het gaat dan om ondernemingen die met sport bezig zijn.
 
Instrument
Fiscaal
 
Budget 
Per 2016 is de Research & Development Aftrek (RDA) samengevoegd met de WBSO. Het kabinet stelt jaarlijks in het Belastingplan het budget voor de WBSO vast. De realisatie kan afwijken van het budget. Het budget voor de WBSO in 2016 is € 1.151 miljoen.
 
Bijdrage
De berekening van het financiële voordeel is verschillend voor bedrijven en zelfstandigen.

Looptijd
 
Onbepaald

Indieningtermijn 
U kunt eenvoudig meerdere keren per jaar digitaal projecten indienen. Dit kunt u doen via eLoket of via het aanvraagprogramma.
 
Subsidiegever
Ministerie van Economische zaken landbouw en innovatie. 

Meer informatie
Klik hier voor meer informatie.
 
Contact
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Telefoonnummer: (088) 042 42 42
E-mail: info@rvo.nl

Line De Vos