Mond dicht!

Stel dat in de zaal het technisch beter of een regel zou zijn om te duiken met je mond dicht. De snelste manier om dit zonder expliciete aanwijzigingen aan te leren zou volgens mij zijn door zand in de zaal storten.

Hoe kwam ik op deze prachtige stelling?
Ik kwam een oude foto tegen op Facebook en voor oa deze beachvolleybalclinic legde ik de volgende twee basisregels uit:

1. De bal mag niet in jou veld op de grond komen.
2. Duiken doe je met je mond dicht.

Laatst vroeg ik mij af of deze regels inderdaad bijdragen aan het sneller leren van beachvolleybal. Of had ik net als regel 2 ook beter mijn mond dicht kunnen houden?

In beachvolleybal zit impliciet dat de bal niet op de grond mag. Net als dat hij over het net heen moet, maximaal drie keer raken en de rally start na een service. Regel 1 was dus wat mij betreft overbodig om te noemen.

Regel 2: Dat je niet moet duiken met je mond open leer je proefondervindelijk zelf na je eerste duik met je mond open. En daarna doe je het (bijna) nooit meer. Dus dat had ik ook niet hoeven zeggen. Het is overigens geen verplichting of regel die zegt dat je mond dicht moet. Maar laten we even uitgaan dat het technisch beter is om te duiken met je mond dicht en in ieder geval prettiger.

Het dwingende karakter van duiken met je mond dicht bij het beachvolleybal vind ik een mooi gegeven. Deze dwingende manier van leren kun je zien als impliciet en empirisch leren. In duiken met beachvolleybal zit impliciet dat je je mond dicht moet houden. Net als bij volleybal impliciet zit dat dat de bal niet in je veld mag komen.

Als trainers kunnen we hier mee spelen
Mensen zijn namelijk bijzonder vindingrijk in het bedenken van goede oplossingen. En het mooie van mensen zelf iets laten oplossen is dat deze oplossing veel beter beklijft dan doen wat je expliciet wordt verteld of als de oplossing wordt voorgeschoteld. Men vergeet het simpelweg minder snel. En dat is juist weer fijn voor trainers als je iemand wat wilt leren.

Door te spelen met de omgeving, het materiaal, de spelregels en/of de tijd kun je je arrangement zo aanpassen dat je als trainer bijna je mond dicht kan houden.

Training geven met je mond dicht?* Het gecreëerde arrangement zorgt namelijk impliciet voor datgene wat jij wilde zien en je spelers hebben het nog zelf verzonnen ook. Extra blije gezichten als het lukt (zeker na het duiken in zand met nu wel je mond dicht) en trainer blij.

Zo zijn er genoeg voorbeelden van dit soort dwingende situaties te verzinnen voor het training geven van volleybal en beachvolleybal. Ik ben benieuwd naar jullie voorbeelden en ideeën.

Mijn voorbeeld voor het zaalvolleybal staat beschreven in de eerste alinea van deze column.

*het complete verhaal betreft motorisch leren en geven van feedback is uiteraard veel complexer. Een kleine uiteenzetting is te vinden via deze link.