Plezier! De ‘reden’ van bewegen

Waar ik de meeste beweging zie? Daar waar lachende gezichten een spel aan het spelen zijn en eindigen met vol rode kaken. Daar waar ik als trainer niet bij hoef te staan, omdat ze het lekker zelf verzinnen.

Wil jij als trainer dat je spelertjes op het einde van de training met dezelfde energie en blos naar huis gaan, dan is die lach essentieel.

Plezier hebben in wat je doet, zorgt er voor dat je groeit. Ja, ook jij als trainer mag heel veel plezier halen uit je werk en tijdens je werk. Je zal zien, je wordt vanzelf een veel betere trainer, die minder hard hoeft te werken en er daardoor veel beter voor iedereen is.

Deze 4 tips kunnen je helpen in het blijven zoeken naar plezier voor elk kind binnen je training.

 1. Maak een leeromgeving waarin verreweg het meeste lukt
  Verreweg betekent dus zeker niet altijd, dan zou verveling ook gaan toeslaan. Speel met de grens van succes en net geen succes, daar ligt de groei. Hier voel je je steeds competenter worden.
 2. Geef veel regelruimte
  Dit gaat eigenlijk over autonomie. Lees boven daar waar ik als trainer niet bij hoef te staan. Geef veel vrijheid in het zoeken naar de oplossing. Laat je dus vooral verrassen!
 3. Toon belangstelling en geef complimenten
  Verbind iedereen aan elkaar door samen na te denken over hoe doelen te halen, elkaar daarin te bekritiseren en te complimenteren. Betrokkenheid is een grote factor in plezier.
 4. Werk in kleine stapjes en geef slimme aanwijzingen
  Hak je veel te grote doelen op in haalbare impliciete oefeningen. Kinderen hebben zelf leren lopen, springen,… Jouw doelen vinden ze ook wel uit als ze daartoe uitgedaagd worden binnen haalbare kaders.

Kijk ook even naar jezelf. Wat drijft jou om te groeien in je baan of dagelijks werk? Waarschijnlijk niet onhaalbare doelen en een baas die bovenop je zit en aangeeft wat en hoe je het precies moet doen. Let wel: “Waarschijnlijk niet”.

Dus bij een “Wel” denk eraan dat de meeste in het andere kamp zitten 😉

lees zeker onderstaande artikel:

https://www.kidmove.eu/wp-content/uploads/2020/08/NL3-fun-factor-of-moving_Plezier-de-funfactor-van-bewegen.pdf

Delen via

Ook interessant

Voorschoten’97 geeft volop aandacht aan startende trainers!

SportjealZo werd afgelopen vrijdag de 2e sessie van Sportjeal voor startende trainers afgesloten en konden zo’n 15 trainers naar huis met een flinke bagage aan tips en tricks over hoe je nu een training leerzaam, maar vooral ook leuk kunt houden! Het waren 2 zeer inspirerende avonden, die zeker…

Sportspecifieke leerlijn: Volleybal

Onze eerste jaarplannen zijn voor het volleybal gemaakt. Van beginner tot divisiespeler zijn alle competenties stapsgewijs verwerkt, zodat speler de de juiste weg lopen en geen stap overslaan. Een jaarplan waar de hele club mee kan werken en waar de club haar eigen waarde aan kan toevoegen of aanpassen….

Skilldrills

Onze Skilldrills is in te zetten bij verenigingen, scholen, bso’s en uiteraard ook gewoon thuis. Elke les 4 oefeningen uit alle beweegvormen, waardoor kinderen op een leuke manier groeien en ontwikkelen als goeie bewegers en daarom ook mentaal en cognitief sterker worden. Werk je bij een sportvereniging, dan is…

Active start

Bewegen en sporten voor kindjes tussen 2 en 6 jaar, dat doe je met onze leerlijn op de Sportjealapp: “Active start”…

Onze APP is er!

Werken aan autonomie, binding en competentie om iedereen binnen je sportvereniging te laten floreren. Dat hebben we weten in een app te integreren. Trainees 2-6 jaar – Active start: Een speeltuinconcept waarmee trainers alle belangrijke beweegvormen aanraken. Trainees 6-12 jaar – Skilldrills: Een breed motorisch sportprogramma waarmee trainers alle…

Niet 5, maar 6 punten van plezier

Laatst zat ik in gesprek met een inspirerende dame uit de roeibond aan het water van de Bosbaan. We kwamen in ons gesprek al gauw uit op plezier. Steeds meer weten we dat dit de basis is van ontwikkeling en leren. Ineens sprak zij over de 6 punten van…