Niet 5, maar 6 punten van plezier

Laatst zat ik in gesprek met een inspirerende dame uit de roeibond aan het water van de Bosbaan.

We kwamen in ons gesprek al gauw uit op plezier. Steeds meer weten we dat dit de basis is van ontwikkeling en leren. Ineens sprak zij over de 6 punten van plezier. Verbaasd, omdat wij steeds over 5 punten praten, vroeg ik naar haar 6e punt: beweging!

Zo veel bezig zijn met beweging en weten wat beweging allemaal, jawel, in beweging weet te zetten en alsnog kijk ik daar dwars overheen als ik praat over plezier.

Maar wat maakt het me blij om te horen van mensen in het veld, dat zij hier steeds meer op focussen. Ze laten de dingen die ze altijd al hebben gedaan los en leren steeds meer kijken naar het individu en wat deze vandaag nodig heeft.

Gisteren stond ik clinic te geven aan beachvolleybaltrainers en ook hier zag ik de creativiteit en speelsheid naar boven komen. De enige valkuil die ik ook hier tegenkwam, was het idee dat iets er misschien niet meteen zo uit zo zien als hoe het zou moeten. Het resultaat zou dus misschien anders worden dan we gewend zijn. Dit heet: “Sturing op resultaat”.

Dat is zo enorm ingebakken in onze (sport)cultuur. Het is dan ook niet erg als je jezelf daar af en toe op betrapt. Maar als je jezelf daar op betrapt, vraag jezelf dan af of jij op dat moment bezig bent met jouw plezier als trainer:

  1. Verbinding: Sta je in verbinding met je trainees. Voel je jezelf daar goed, weten ze jou te vinden in goed en in kwaad?
  2. Competentie: Ben je beter aan het worden in de dingen die je nog niet goed kan? Ben je elke training aan de slag met een eigen leerpunt? Of is het doel de training goed krijgen?
  3. Uitdaging: Ga je wel eens af van wat er altijd al is gedaan? Durf je het fout laten gaan? Mag het fout gaan?
  4. Groei: Zie je dat je tov afgelopen trainingsjaren aan het door ontwikkelen bent? Geven de trainees jou ook deze feedback? Is de feedback anders dan daarvoor?
  5. Autonomie: Mag je jouw hart kwijt in de sport? Of doe je dat wat jouw trainers jou hebben geleerd of wat je buurman trainer met meer ervaring doet? Mag je falen en vragen stellen?
  6. Beweging: Ben je zelf nog genoeg in beweging? Leer je zelf nog elke dag nieuwe sensaties in jezelf kennen? Neem je deze mee op training?

Ons advies: Probeer uit, laat het verkeerd gaan en bespreek vanuit verbinding waar je kan bijschakelen. het zal je verbazen wat het jou en je trainees allemaal brengt!

Sportieve groet,
Sven

Delen via

Ook interessant

Voorschoten’97 geeft volop aandacht aan startende trainers!

SportjealZo werd afgelopen vrijdag de 2e sessie van Sportjeal voor startende trainers afgesloten en konden zo’n 15 trainers naar huis met een flinke bagage aan tips en tricks over hoe je nu een training leerzaam, maar vooral ook leuk kunt houden! Het waren 2 zeer inspirerende avonden, die zeker…

Sportspecifieke leerlijn: Volleybal

Onze eerste jaarplannen zijn voor het volleybal gemaakt. Van beginner tot divisiespeler zijn alle competenties stapsgewijs verwerkt, zodat speler de de juiste weg lopen en geen stap overslaan. Een jaarplan waar de hele club mee kan werken en waar de club haar eigen waarde aan kan toevoegen of aanpassen….

Skilldrills

Onze Skilldrills is in te zetten bij verenigingen, scholen, bso’s en uiteraard ook gewoon thuis. Elke les 4 oefeningen uit alle beweegvormen, waardoor kinderen op een leuke manier groeien en ontwikkelen als goeie bewegers en daarom ook mentaal en cognitief sterker worden. Werk je bij een sportvereniging, dan is…

Active start

Bewegen en sporten voor kindjes tussen 2 en 6 jaar, dat doe je met onze leerlijn op de Sportjealapp: “Active start”…

Onze APP is er!

Werken aan autonomie, binding en competentie om iedereen binnen je sportvereniging te laten floreren. Dat hebben we weten in een app te integreren. Trainees 2-6 jaar – Active start: Een speeltuinconcept waarmee trainers alle belangrijke beweegvormen aanraken. Trainees 6-12 jaar – Skilldrills: Een breed motorisch sportprogramma waarmee trainers alle…

Voetballers leren ook steeds meer door weerstand

Een sport met al haar verschillende technieken goed aanleren is niet altijd eenvoudig. Er bestaan ontzettend veel visies omtrent de wijzes dat dit zou kunnen gebeuren. In het voetbal is impliciet leren steeds meer een naar voor geschoven kindje aan het worden. Met impliciet leren bedoelt men dan de…