Niet 5, maar 6 punten van plezier

Laatst zat ik in gesprek met een inspirerende dame uit de roeibond aan het water van de Bosbaan.

We kwamen in ons gesprek al gauw uit op plezier. Steeds meer weten we dat dit de basis is van ontwikkeling en leren. Ineens sprak zij over de 6 punten van plezier. Verbaasd, omdat wij steeds over 5 punten praten, vroeg ik naar haar 6e punt: beweging!

Zo veel bezig zijn met beweging en weten wat beweging allemaal, jawel, in beweging weet te zetten en alsnog kijk ik daar dwars overheen als ik praat over plezier.

Maar wat maakt het me blij om te horen van mensen in het veld, dat zij hier steeds meer op focussen. Ze laten de dingen die ze altijd al hebben gedaan los en leren steeds meer kijken naar het individu en wat deze vandaag nodig heeft.

Gisteren stond ik clinic te geven aan beachvolleybaltrainers en ook hier zag ik de creativiteit en speelsheid naar boven komen. De enige valkuil die ik ook hier tegenkwam, was het idee dat iets er misschien niet meteen zo uit zo zien als hoe het zou moeten. Het resultaat zou dus misschien anders worden dan we gewend zijn. Dit heet: “Sturing op resultaat”.

Dat is zo enorm ingebakken in onze (sport)cultuur. Het is dan ook niet erg als je jezelf daar af en toe op betrapt. Maar als je jezelf daar op betrapt, vraag jezelf dan af of jij op dat moment bezig bent met jouw plezier als trainer:

  1. Verbinding: Sta je in verbinding met je trainees. Voel je jezelf daar goed, weten ze jou te vinden in goed en in kwaad?
  2. Competentie: Ben je beter aan het worden in de dingen die je nog niet goed kan? Ben je elke training aan de slag met een eigen leerpunt? Of is het doel de training goed krijgen?
  3. Uitdaging: Ga je wel eens af van wat er altijd al is gedaan? Durf je het fout laten gaan? Mag het fout gaan?
  4. Groei: Zie je dat je tov afgelopen trainingsjaren aan het door ontwikkelen bent? Geven de trainees jou ook deze feedback? Is de feedback anders dan daarvoor?
  5. Autonomie: Mag je jouw hart kwijt in de sport? Of doe je dat wat jouw trainers jou hebben geleerd of wat je buurman trainer met meer ervaring doet? Mag je falen en vragen stellen?
  6. Beweging: Ben je zelf nog genoeg in beweging? Leer je zelf nog elke dag nieuwe sensaties in jezelf kennen? Neem je deze mee op training?

Ons advies: Probeer uit, laat het verkeerd gaan en bespreek vanuit verbinding waar je kan bijschakelen. het zal je verbazen wat het jou en je trainees allemaal brengt!

Sportieve groet,
Sven

Delen via

Ook interessant

Voetballers leren ook steeds meer door weerstand

Een sport met al haar verschillende technieken goed aanleren is niet altijd eenvoudig. Er bestaan ontzettend veel visies omtrent de wijzes dat dit zou kunnen gebeuren. In het voetbal is impliciet leren steeds meer een naar voor geschoven kindje aan het worden. Met impliciet leren bedoelt men dan de…

Plezier! De ‘reden’ van bewegen

Waar ik de meeste beweging zie? Daar waar lachende gezichten een spel aan het spelen zijn en eindigen met vol rode kaken. Daar waar ik als trainer niet bij hoef te staan, omdat ze het lekker zelf verzinnen. Wil jij als trainer dat je spelertjes op het einde van…

De ideale tafel

Vier balken en een rechthoekige plank maken nog geen tafel. En een tafel is weer meer dan alleen deze onderdelen. Dit is een veelgebruikt voorbeeld voor de gestalttheorie. Bij de gestalttheorie wordt het geheel beschreven als meer dan de som der delen. In de sport zou je een speler…

Lastige jeugdteams

Bij meerdere jeugdteams in een leeftijdscategorie kampen de teams met de hoogste nummering (bijv B4) vaak met lagere motivatie en opkomst dan teams met een laag team nummer (bijv B1). Uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Ik neem deze teams vaak ook niks kwalijk. Sterker nog, ik ben zelfs van mening dat…

Wat kinderen leren van (team)sporten

Hoewel het misschien voelt alsof je constant onderweg bent, is het zeker de moeite waard om taxichauffeur te spelen met je kinderen. Volgens SafeFood.eu is nu 25% van de Ierse kinderen zwaarlijvig. De toename van zwaarlijvigheid bij kinderen is te wijten aan een dip in de inspanningsactiviteiten waaraan kinderen…
Kinder blij aan het sporten

Waarom moeten kinderen worden aangemoedigd om te sporten?

Sporten heeft talloze voordelen voor kinderen, omdat ze door te sporten een aantal vaardigheden en lessen kunnen leren die ze kunnen toepassen in de tienerjaren en in de volwassenheid. Sport helpt bij het verbeteren van het fysieke, mentale en sociale welzijn. Ouders moeten hun kinderen aanmoedigen om elke vorm…