Lastige jeugdteams

Bij meerdere jeugdteams in een leeftijdscategorie kampen de teams met de hoogste nummering (bijv B4) vaak met lagere motivatie en opkomst dan teams met een laag team nummer (bijv B1). Uitzonderingen daargelaten natuurlijk.

Ik neem deze teams vaak ook niks kwalijk. Sterker nog, ik ben zelfs van mening dat veel verenigingen zelf verantwoordelijk zijn voor dit gedrag van deze teams.

Ik vul voor u in: hogere teamnummers hebben een trainer zonder licentie en geen vaste coach, de lagere teamnummers een trainer met licentie en/of ervaring met vaste coach. Waarschijnlijk mag het lagere teamnummer ook vaker trainen en denk eens aan trainingspakken en tassen voor alleen de lagere teamnummers. Of dat lagere teamnummers meerdere ballentassen hebben dan hogere teamnummers. Deze signalen kunnen niet motiverend werken.

Maar deze signalen geven we al aan kinderen vanaf het moment dat we gaan selecteren. Bij sommige verenigingen doen ze dit al vanaf 10 jaar.

Kinderen en ouders snappen heel snel en maar al te goed hoe de vereniging over ze denkt. Heel hard geformuleerd: in de ogen van een vereniging ben je of een topper of een tobber. En als de vereniging niet in je gelooft, waarom zouden zij en hun ouders dan wel geloven in hun sport(vereniging).

Hoe vervelend het ook is als kinderen vaak en makkelijk afzeggen of ongemotiveerd zijn bij trainingen en/of wedstrijden. Maar probeer dan ook eens te denken aan alle signalen die de hele vereniging al jaren heeft afgegeven aan deze kinderen.

Als je 15 jaar bent heb je de signalen hoe de vereniging over je denkt soms al 5 jaar ontvangen. Dan is het bijna bewonderenswaardig dat je nog steeds op deze vereniging zit. Ik zou een andere club of sport kiezen waar ze wel in mij geloven en waar iedereen als gelijk wordt behandeld of bestaan deze niet?

Delen via

Ook interessant

Voorschoten’97 geeft volop aandacht aan startende trainers!

SportjealZo werd afgelopen vrijdag de 2e sessie van Sportjeal voor startende trainers afgesloten en konden zo’n 15 trainers naar huis met een flinke bagage aan tips en tricks over hoe je nu een training leerzaam, maar vooral ook leuk kunt houden! Het waren 2 zeer inspirerende avonden, die zeker…

Sportspecifieke leerlijn: Volleybal

Onze eerste jaarplannen zijn voor het volleybal gemaakt. Van beginner tot divisiespeler zijn alle competenties stapsgewijs verwerkt, zodat speler de de juiste weg lopen en geen stap overslaan. Een jaarplan waar de hele club mee kan werken en waar de club haar eigen waarde aan kan toevoegen of aanpassen….

Skilldrills

Onze Skilldrills is in te zetten bij verenigingen, scholen, bso’s en uiteraard ook gewoon thuis. Elke les 4 oefeningen uit alle beweegvormen, waardoor kinderen op een leuke manier groeien en ontwikkelen als goeie bewegers en daarom ook mentaal en cognitief sterker worden. Werk je bij een sportvereniging, dan is…

Active start

Bewegen en sporten voor kindjes tussen 2 en 6 jaar, dat doe je met onze leerlijn op de Sportjealapp: “Active start”…

Onze APP is er!

Werken aan autonomie, binding en competentie om iedereen binnen je sportvereniging te laten floreren. Dat hebben we weten in een app te integreren. Trainees 2-6 jaar – Active start: Een speeltuinconcept waarmee trainers alle belangrijke beweegvormen aanraken. Trainees 6-12 jaar – Skilldrills: Een breed motorisch sportprogramma waarmee trainers alle…

Niet 5, maar 6 punten van plezier

Laatst zat ik in gesprek met een inspirerende dame uit de roeibond aan het water van de Bosbaan. We kwamen in ons gesprek al gauw uit op plezier. Steeds meer weten we dat dit de basis is van ontwikkeling en leren. Ineens sprak zij over de 6 punten van…